Onze praktijk is vandaag geopend tussen 08:00 – 17:15

Dutch NL English EN
Dutch NL English EN

Preventie

Wij behandelen preventief ter voorkoming van tandbederf en tandvleesproblemen

De preventie bij Mondzorg Tilburg West is gericht op het voorkomen van tandbederf en tandvleesproblemen. De preventieassistente maakt onder andere jouw gebit grondig schoon, maar de behandeling bestaat ook uit het geven van een poetsinstructie. Hierbij leer je systematisch je tanden te poetsen. Aan ouders wordt geadviseerd hoe ze hun kinderen kunnen helpen bij het poetsen. Naast voorlichting bestaat deze behandeling, als dat nodig is, ook uit het aanbrengen van fluoride op het gebit (fluoride-applicatie) en het aanbrengen van een beschermlaagje op de kiezen(sealant). Als aanvulling op het gebitsonderzoek kunnen er röntgenfoto’s gemaakt worden. De preventieassistente is degene die je behandelt. Zij is opgeleid en bevoegd om in opdracht van de tandarts behandelingen uit te voeren op het gebied van mondhygiëne, maar geeft ook advies en instructie om tandbederf en tandvleesontstekingen te voorkomen. Preventie omvat alles wat er gedaan kan worden om tandheelkundige problemen in de toekomst te voorkomen. 

Met een schone mond naar je halfjaarlijkse controle

Je kunt vóór jouw periodieke controle een afspraak maken met onze preventie-assistente. De preventie-assistente behandelt je gebit dan en zorgt dat jouw mond helemaal schoon is voor de controle.
 
Daarnaast doet de preventieassistente het volgende:
  • Ze reinigt jouw gebit
  • Ze brengt de staat van het tandvlees in kaart door middel van een PPS-score
  • Ze geeft voorlichting en instructies over de behandeling van je mond.
 
De preventieassistente doet niet hetzelfde werk als de mondhygiënist. Naar de mondhygiënist ga je meestal pas als de tandvleesproblemen behoorlijk ernstig zijn. De preventieassistente is, zoals naam al aangeeft, vooral gericht op het voorkomen van problemen en dat begint al op jonge leeftijd.

Mondzorg Tilburg West heeft zelf een preventieassistente en een mondhygiënist in dienst, dus dat geeft je ook veel gemak. Je hoeft niet naar een andere praktijk, maar we kunnen de reiniging van je gebit ook combineren met de controle. Mochten de problemen met het tandvlees wat heftiger zijn, hebben we een samenwerking met verschillende mondhygiënisten in Tilburg, waaronder met Mondhygiëne Praktijk Tilburg en Sophie Ruikes Mondhygiënisten.

Gewoon Gaaf, preventie vanaf het eerste tandje

Wij helpen jouw kind een gaaf gebit te hebben en te behouden

Vanaf wanneer moet mijn kind naar de tandarts?
Een goede mondhygiëne en het bezoeken van een tandarts, is ook voor (jonge) kinderen erg belangrijk. Wij stimuleren ouders dan ook om kinderen vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee te nemen naar de praktijk. Hier voeren we de zogeheten eerste ‘wencontroles’ uit. Tijdens een wencontrole kan je kind rustig kennismaken met de tandartspraktijk, de stoel, de tandarts en de assistentes. De tandarts neemt dan voorzichtig een kijkje in de mond van jouw kind. Door van begin af aan een positieve associatie bij de tandarts te creëren, kan angst op latere leeftijd worden voorkomen.
 
Wat is Gewoon Gaaf en waarom werkt Mondzorg Tilburg West met deze methode?
Als ouder kun je samen met jouw kind veel doen om gaatjes en andere problemen in de mond te voorkomen. Om je hierbij te ondersteunen, maken wij gebruik van Gewoon Gaaf. Dit is een preventie-methode van het Ivoren Kruis, die helpt bij het opgroeien met een gezonde mond. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Gewoon Gaaf tot 70% minder gaatjes bij kinderen kan leiden.
 
Gewoon Gaaf start vanaf de doorbraak van het eerste tandje en loopt door tot jouw kind 18 jaar is. We stellen een persoonlijk behandelplan op dat is afgestemd op het gebit en de leeftijd van je kind. Ook adviseren wij het aantal momenten waarop je met jouw kind naar de praktijk komt. Bij deze methode wordt de nadruk gelegd op goede verzorging door ouder en kind. Het grootste deel van Gewoon Gaaf vindt thuis plaats en wordt door jezelf gedaan. Thuis wordt immers dagelijks het gebit van je kind verzorgd. Daarnaast krijg je begeleiding en advies van een mondzorgcoach uit ons team. Hierbij staat preventie centraal, want voorkomen is beter dan genezen. Zo kunnen we samen met jou werken aan een gezonde mond en een goede mondhygiëne bij je kind. Met als uiteindelijk doel minder tandheelkundige ingrepen bij jouw kind en minder bezoeken aan de praktijk.
 
Gaatjes in het melkgebit zijn toch niet zo erg? De melktanden wisselen toch?
Een goede verzorging van het melkgebit is erg belangrijk. Gaatjes en tandvleesontstekingen kunnen voor pijn zorgen en zijn van invloed op het blijvende gebit. Dat gebeurt bijvoorbeeld als melktanden of –kiezen zijn getrokken. De tanden in het blijvende gebit kunnen elkaar dan verdringen of scheef komen te staan. Het is dus belangrijk om het melkgebit dagelijks plaque-vrij te poetsen.
 
Hoeveel tijd en geld kost deze methode mij?
Goed om te weten is dat de basisverzekering deze behandelingen bij kinderen tot 18 jaar volledig vergoedt (met uitzondering van o.a. orthodontie). Zo hoeven kosten niet in de weg te staan om bij jouw kind een gezonde basis te leggen voor het melkgebit en het blijvende gebit.
 
De methode vraagt wel extra tijd en aandacht voor de mondverzorging van je kind. Daarnaast kan het voor het gebit van jouw kind nodig zijn om wat vaker terug te komen in de praktijk. Uiteindelijk is het doel van Gewoon Gaaf dat er minder tandheelkundige ingrepen bij je kind nodig zijn en dat jouw kind minder vaak naar de praktijk hoeft te komen.
 
Deelname wordt aangeraden, maar is niet verplicht. Je bepaalt zelf of jij en jouw kind aan Gewoon Gaaf deelnemen. Je kunt je behandelaar vragen naar Gewoon Gaaf. Deze kan jou dan meer informatie geven. Deelname aan Gewoon Gaaf is voor alle kinderen, dus ook voor kinderen met een gezond gebit.
 
Wil je een afspraak maken voor jouw (kind)eren of heb je verdere vragen over Gewoon Gaaf? Neem dan contact op en bel of mail ons en we helpen je met veel plezier verder!